Pigmalion kolonija | Likovna umetnost | Slikarstvo | Tamnjanica plantaže

info@pigmalion.rs
060 81 01 011

Pigmalion kolonija | Vesti

Izložba Ivane Živić u okviru serije izložbi "Figurae Feminae"

Ivana Živić

U utorak, 6. novembra, svečano je otvorena i poslednja u nizu izložbi iz serijala Figurae Feminae na kojoj je svoje radove predstavila Ivana Živić. Posetioci će moći da pogledaju izložbu do 31.decembra. Izložba je prodajnog karaktera. Atmosferu na izložbi možete pogledati na sledećem linku.

12.11.2018

Izložba Đerđi Ačaji u okviru serije izložbi "Figurae Feminae"

Đerđi Ačaji

U utorak, 11.septembra otvorena je i četvrta izložba iz serijala Figurae Feminae na kojoj je svoje radove predstavila Đerđi Ačaji. Posetioci će moći da pogledaju izložbu do 5.novembra 2018. Izložba je prodajnog karaktera. Atmosferu na izložbi možete pogledati na sledećem linku.

12.09.2018

Likovna radionica

U Kući umetnika Pigmalion u Tamnjanici će se od 12. do 20.septembra održati likovna radionica na kojoj će učestvovati 3 mlade srpske slikarke Kristina Pirković, Suzana Dželatović i Milica Radović, kao i rumunski slikar Viktor Fota.

12.09.2018

Septembarski saziv Pigmalion kolonije

Likovno udruženje Pigmalion već treći put 2018.godine organizuje likovnu koloniju u selu Tamnjanica, u blizini Niša.

Na septembarskom sazivu likovne kolonije Pigmalion učestvovaće srpski slikari Željko Đurović, Saša Montiljo, Boban Mitrović i Marko Tubić, kao i slovenački slikar Andrej Pavlič. Kolonija će se održati od 2.do 9.septembra 2018.godine. Više detalja možete da pogledate na sledećem linku: studiob.rs/likovna-kolonija-na-staroj-planini/

26.08.2018

Avgustovski saziv likovne kolonije „Pigmalion-Tamnjanica

Pitomi predeli podnožja Stare planine, polja lavandi, nevena i smilja, kao i divni domaćini, bili su jedan od preduslova za još jedno slikarsko okupljanje na likovnu koloniju „Pigmalion – Tamnjanica“, realizovanu od 13 -18. avgusta u selu Tamnjanica, u neposrednoj blizini Bele Palanke.

Tragom sveže slikarske boje i terpentina, družili su se i stvarali renomirani crnogorski umetnici srednje generacije, vrsni crtači, naklonjeni figuraciji i koloritu koji pleni… Miomir Mišo Vemić, Momčilo Macanović, Ljubomir Popadić i Zoran Krulj.

Oni su zamenili samovanje u sopstvenim ateljeima, radeći i družeći se, a ne odstupajući od izgrađenog manira slikanja. Tako smo uživali u neobuzdanim konjima Miša Vemića, mediteranskim motivima Ljuba Popadića, svakodnevnim prizorima Momčila Macanovića i specifičnom viđenju mrtve prirode Zorana Krulja.

Sledeći saziv ove kolonije, nas očekuje već u septembru, a do tada uživajte u fotografijama nastalim na avgustovskom druženju sa crnogorskim stvaraocima.

20.08.2018

Avgustovski saziv Pigmalion kolonije

Likovno udruženje Pigmalion je po drugi put ove godine organizovalo likovnu koloniju u selu Tamnjanica, u blizini Niša. Organizator kolonije je Gorazd Čuk, zaljubljenik u umetnost iz Ljubljane, koji je nakon mnogo organizovanih likovnih kolonija u Sloveniji odlučio da ih organizuje i u Srbiji.

Godine 2017. organizovane su 2 likovne kolonije u Leušićima, a 2018. održan je junski saziv u Tamnjanici, gde se i nalazi Kuća umetnika Pigmalion, koja je na sazivu u avgustu ugostila 4 crnogorska slikara: Zorana Krulja, Mišu Vemića, Ljubu Popadića i Momčila Macanovića.

Kolonija se održava od 13.avgusta do 19.avgusta 2018.

13.08.2018

Izložba Kristine Pirković u okviru serije izložbi "Figurae Feminae"

Slike sa izložbe

U utorak, 3.jula otvorena je i treća izložba iz serijala Figurae Feminae na kojoj je svoje radove predstavila Kristina Pirković. Posetioci će dela moći da pogledaju do 10.septembra 2018.

Izložba je prodajnog karaktera.

Atmosferu na izložbi možete pogledati na sledećem linku.

05.07.2018

Junski saziv Pigmalion kolonije

Likovno udruženje Pigmalion i ove godine organizuje likovne kolonije u selu Tamnjanica, u blizini Niša. Organizator kolonije je Gorazd Čuk, zaljubljenik u umetnost iz Ljubljane, koji je nakon mnogo organizovanih likovnih kolonija u Sloveniji odlučio da ih ,,preseli'' u Srbiju.

Junski saziv Pigmalion kolonije koji će se održati od 10.do 16.juna 2018. okupio je 5 umetnika, kako domaćih, tako i stranih: Goran Mitrović, Danica Masniković, Kathrina Sofie Baumgartner, Reinhard Schmid i Peter Gric.

05.06.2018

Izložba Anđele Micić u okviru serije izložbi "Figurae Feminae"

Slike sa izložbe

U utorak 8.maja, u Galeriji NLB Banke otvorena je samostalna izložba Anđele Micić u okviru projekta Figurae Feminae. Posetioci će moći da pogledaju izložbu do 21.juna 2018. godine. Izložba će biti prodajnog karaktera.

Kakva nam je bila atmosfera, možete pogledati u prilogu.

09.05.2018

Mediji o izložbi Anđele Micić

Anđela Micić

Izložba Anđele Micić u okviru serije izložbi Figurae Feminae

Anđela Micić

,,Figurae Feminae’’ je zajednički projekat Likovnog udruženja Pigmalion i NLB Banke koji predstavlja 5 mladih umetnica figurativnog opredeljenja: Katarinu Nedeljković, Anđelu Micić, Kristinu Pirković, Đerđi Ačaji i Ivanu Živić. U toku 2018. godine, svaka od njih će imati samostalnu izložbu u prostoru NLB Banke na kojima će biti predstavljena različita i najreprezentativnija dela, okrenuta tradicionalnom, koje se prenosi u mnoge vidove izražavanja. Ono što ih vezuje jeste višestrukost interesovanja, zrelost izraza, znanje, veština i talenat. Njihova dela su različitih tematika, ali su u suštini sve mlade umetnice okrenute čoveku. Ideja je da svaka od pomenutih slikarki dobije sopstveni ambijent, tokom dva meseca trajanja izložbe. Cilj projekta je predstavljanje najmlađih umetničkih individua na savremenoj likovnoj sceni, kao i sintetizovanje različitih tema koje su tipične za figurativnu umetnost, a prepoznate svuda u Evropi i svetu.

Kroz slike Anđele Micić citat ,,Memento mori'' transponovan je u slike- intimističkog viđenja portreta, kako grupnih, tako i individualnih. Prateći ritam i kulturu ovog vremena, ova slikarka , uvodi nas u svetove sintetizovanih sećanja, u kojima je ono suštinsko u prvom planu, izbija iz tkiva slike i opominje. Čovek, njegov unutrašnji život- odnosno intimistički pristup slikarstvu evidentan je za netipični opus ove umetnice. Njene slike prijaju oku svakog posmatrača...nisu angažovane, ali istovremeno nose u sebi strepnju prolaznosti. Harmoničnog su kolorita, preovladavaju tonovi umbre i sive, a imaju povod za stvaranje i u realnom i u vanpojavnom, s obzirom da je ova umetnica predana portretima punim patine - grupnim i pojedinačnim, na temu nestajanja i neizbežnosti...koristeći svetlost i senke na suptilan, ali i dramatičan način.Ti nostalgični radovi, metafizički portreti, koji kao da su postavljeni sa predumišljajem - okrenuti su ka posmatraču. Poseban akcenat Anđela daje detaljima na odeći, dugmadima i veženim okovratnicima...koje prikazuje gotovo hiperrealistčno.

Samostalna izložba Anđele Micić u okviru projekta Figurae Feminae biće svečano otvorena 8.maja 2018.godine sa početkom u 19:00 časova na adresi Bulevar Mihajla Pupina 165v na Novom Beogradu. Izložba će biti prodajnog karaktera.

Izložba Katarine Nedeljković u NLB banci

Katarina Nedeljković

Likovno udruženje Pigmalion u saradnji sa NLB Bankom je još jednom organizovalo druženje umetnika i ljubitelja umetnosti kroz otvaranje prve izložbe iz serijala Figurae Feminae na kojoj je svoje radove predstavila Katarina Nedeljković. Posetioci su imali prilike da uživaju ne samo u društvu slikara, već i u vinu divnog ukusa iz vinarije Matalj u Negotinskoj krajini.
Katarina je povodom izložbe nosila kreaciju koju je dizajnirala poznata modna kreatorka Nevena Kragić, koja je pravo sa revije u Vankuveru došla na otvaranje izložbe! Katarini su podršku pružile i ostale 4 učesnice Figurae Feminae izložbe: Kristina Pirković, Ivana Živić, Anđela Micić i Đerđi Ačaji. Na otvaranju su bili i slikari poput Snežane Petrović, Slavka Krunića, Nenada Stankovića, Damjana Đakova, sa kojima Pigmalion sarađuje već duže vreme, koji su učestvovali na Pigmalion koloniji organizovanoj u 2 saziva 2017.godine, a svoje radove predstavili u istom prostoru, u Galeriji NLB Banke na kolektivnoj izložbi u februaru. Interesovanje za rad Pigmalion udruženja pokazali su i glumci, jer je izložbi prisustvovala i pozorišna glumica Sofija Juričan.

Kako su naši gosti doživeli izložbu i kakva je bila atmosfera možete pogledati u prilogu:Izložba Katarine Nedeljković u okviru serije izložbi "Figurae Feminae"

Slike sa izložbe

,,Figurae Feminae’’ je zajednički projekat Likovnog udruženja Pigmalion i NLB Banke koji predstavlja 5 mladih umetnica figurativnog opredeljenja: Katarinu Nedeljković, Anđelu Micić, Kristinu Pirković, Đerđi Ačaji i Ivanu Živić.
U toku 2018. godine, svaka od njih će imati samostalnu izložbu u prostoru NLB Banke na kojima će biti predstavljena različita i najreprezentativnija dela, okrenuta tradicionalnom, koje se prenosi u mnoge vidove izražavanja. Ono što ih vezuje jeste višestrukost interesovanja, zrelost izraza, znanje, veština i talenat. Njihova dela su različitih tematika, ali su u suštini sve mlade umetnice okrenute čoveku. Ideja je da svaka od pomenutih slikarki dobije sopstveni ambijent, tokom dva meseca trajanja izložbe. Cilj projekta je predstavljanje najmlađih umetničkih individua na savremenoj likovnoj sceni, kao i sintetizovanje različitih tema koje su tipične za figurativnu umetnost, a prepoznate svuda u Evropi i svetu. Autorska vođenja biće održana svake druge subote u periodu od 12 do 15 časova u vreme trajanja izložbe, kako bi se njihova umetnost približila svakom posmatraču.

U utorak, 27.marta 2018. u Galeriji NLB Banke svečano je otvorena prva u nizu izložbi na kojoj je svoje radove predstavila Katarina Nedeljković. Katarina kroz svoje radove pokušava da vrati veru u ono što je esencijalno. Ljudsko. Svoju fascinaciju ljudskim telom monumentalnih veličina, jaku emociju transponuje kroz velike formate slika u kojima su glavni protagonisti nagi ljudi, ogoljeni, koji ponosno nose atmosferu slike i pokazuju veliko samopouzdanje i stav. Dijalog sa tradicijom je na Katarininim slikama evidentan u pristupu portretu, sa pastuoznim, ekspresivnim slikama na kojima se potencira individualnost.

Izložba će biti prodajnog karaktera i posetioci će moći da je pogledaju do 3.maja 2018.godine u Galeriji NLB Banke na adresi Bulevar Mihajla Pupina 165v na Novom Beogradu.

28.03.2018

Mediji o izložbi Katarine Nedeljković

Katarina Nedeljković

Vesti o izložbi Katarine Nedeljković u okviru serijala Figurae Feminae koju je organizovalo udruženje Pigmalion u saradnji sa NLB Bankom su objavljene na sledećim portalima:

www.kurir.rs
www.espreso.rs
www.lookerweekly.com
www.urbanbug.net
www.seecult.org
www.macvaskyinfo.rs
www.bizlife.rs
www.filum.kg.ac.rs
www.sam.org.rs
www.citymagazine.rs
hr.eventbu.com
www.dogadaj.com
www.nirapress.com

Fashion week u Kanadi

Pigmalion na Fashion week-u u Vankuveru u Kanadi

Pigmalion na Fashion week-u u Vankuveru u Kanadi.

Pripreme za izložbu "Figurae Feminae"

Pripreme za izložbu Figurae Feminae

Naših 5 mladih umetnica i saradnici vredno rade na pripremama za predstojeće izložbe! Naime, od 27.marta 2018. kada nas očekuje prva izložba pa do 6.novembra 2018, kada je predviđena poslednja u nizu izložbi iz serije ,,Figurae Feminae’’, pet umetnica mlađe generacije će predstaviti svoja dela na samostalnim izložbama: Katarina Nedeljković, Kristina Pirković, Andjela Micić, Đerđi Ačaji i Ivana Živić. Detaljno

19.03.2018

Leušići inspiracija umetnicima

Leušići inspiracija umetnicima

Rad u seoskom ambijentu proveren je recept za umenike iz tri države koji u okviru likovne kolonije "Pigmalio" već drugi put ove godine inspiraciju nalaze u Leušićima kod Gornjeg Milanovca.

Inspiracija nije nedostajala slikarima koji su svoje ateljee zamenili domaćinstvom Jevtovića u Leušićima.

"Moji utiski su fenomenalni, pošto ja nisam prije bio u Šumadiji. Tiho je sve, mirno je i za stvaralaca kao što sam ja strašno lepo", kaže Jože Kotar, Slovenija.

"Mislim, kontakt sa prirodom, zna se ono kao Gogen, Van Gog, oni su ovaj radili baš u provinciji, malo dalje od svih tih, od velikog grada i ovaj čovek se posveti potpuno na neki drugi način mislima", kaže Damjan Đakov, Srbija.

I septembarski saziv kolonije Pigmalion okupio je afirmisane umetnike Srbije, Rusije i Slovenije.

"Leušići i ovaj deo Srbije definitivno, svi to kažu, mesto koje ih inspiriše za rad. Imali smo sreće da imamo lepo vreme, lepo druženje, tako da stvarno nosimo svi jako lepa iskustva iz ovog dela Srbije", kaže Aleksandra Đurišić, likovna kolonija "Pigmalion".

Umetnost se u Rajskim konacima lako prepoznaje i rađa. Jevtovići su svoje domaćinstvo pretvorili u svojevrsno umetničko delo i prilagodili ljubiteljima seoskog turizma.

Rodila se ideja pre svega na, na predlog gostiju koji su prijatelji naši koji su dolazili ovde da borave a pored toga mi smo imali prilike da vidimo kako to funkcioniše u Evropi", kaže Radiša Jevtović, Rajski konaci.

U ambijentu porodičnog seoskog imanja, starog više od dva veka, pretvorenog u moderno turističko domaćinstvo ponovnu organizaciju međunarodne likovne kolonije, kažu, doživljavaju kao dodatno priznanje.

izvor: www.rts.rs

05.09.2017

U Leušićima počela kolonija Pigmalion

Umetnici iz tri države okupili su se u srcu Šumadije, u selu Leušići, na likovnoj koloniji Pigmalion koja se po drugi put održava ove godine. Organizator ove kolonije je Gorazd Čuk, zaljubljenik u umetnost iz Ljubljane koji je posle mnogo likovnih kolonija organizovanih u Sloveniji odlučio da je „preseli“ u Srbiju. Vrhunske umetnike figurativnog opredeljenja je selektovala novosadska slikarka i grafičarka mlađe generacije Snežana Petrović.

Septembarski saziv kolonije Pigmalion Tamnjanica je okupio afirmisane umetnike iz tri države: Snežana Petrović (selektorka, Srbija), Anica Radošević (Srbija), Jelena Sekulić Voljanek (Srbija), Damjan Đakov (Srbija), Radovan Jandrić (Srbija), Jože Kotar (Slovenija) i Nikolaj Mašukov (Rusija).

30.08.2017